LABORATORI ANALÒGIC I DIGITAL
El procés de revelat és una seqüència de passos, que tenen com a finalitat transformar la imatge latent en una imatge visible i permanent. Aquest procés es pot fer mitjançant un la laboratori analògic o digital.
Laboratori analògic
Un cop tens la fotografia (la pel·lícula), s'ha d'anar a una cambra fosca.
Allà, obres el rodet per tal d'extreure la pel·lícula enrotllada ( el negatiu) i així poder-hi introduir-la cubeta del revelat.
Poses dins d'un bany líquid, un barreny ple d'un líquid entinyidor que fixa la imatge i en aquest moment, deixa de ser fotosensible. Gràcies a aquests líquid, les zones cremades, on hi ha donat més el sol quedaran negre i les zones no cremades, on hi ha donat menys llum del sol, quedaran blanques, més clares.
Un cop això, elegeixes el format que vols (carnet, poster...), aquest paper és fotosensible.
A continuació, amb un projector de llum, fas travessar la llum a través del negatiu tenyit, de manera que es projecti la llum al paper fotosensible. D'aquesta manera, les zones més cremades no deixaran passar la llum i les zones menys cremades deixaran passar més llum. Aquesta imatge obtinguda serà el positiu.
Tot seguit, agafes el positiu, el neteges i el poses en un bany fixador, que serveix per eliminar les partícules sensibles a la llum. Així,la imatge es fa estable.
Després, cal rentar el positiu, és a dir, eliminar tots els elements químics , per fer-ho, cal introduïr els negatius a una temperatura d'uns 20ºC amb aigua,
Finalment, treiem la fotografia del tanc i la
deixem secar a l'aire lliure. Un cop estigui seca, tallem les tires de sis fotogrames i s'arxiven de forma plana.
Laboratori digital
El revelat digital comença amb la còpia de les fotografies preses amb una càmera a l'ordinador i acaba amb la impressió de la imatge mitjançant una impressora off-set o normal, que funciona per la suma de colors.
Per tal d'aconseguir la imatge impresa, hi ha que seguir diferents passes:
Primer, s'ha de descomprimir les dades de la imatge en RAW, per tal de conservar la imatge el més original possible.
Després, pots retocar la fotografia mitjançant programes informàtics, i fer diversos retocs per aconseguir una imatge d'alta qualitat. D'entre tots el controls, és important ajustar el balanç de blancs per obtenir colors naturals, ajustar la brillantor, millorar el contrast, la saturació, la nitidesa i eliminar qualsevol tipus d'artefactes de color o de taques de pols.
Un cop hagis retocat la imatge, guardes la imatge en RAW i la imprimeixes.
Tots dos processos tenen com a finalitat obtenir la imatge en format físic tot i que siguin molt diferents. Mentre que el laboratori analògic és un procés molt més llarg i complex en què s'utilitzen molts elements químics, el laboratori digital és molt més senzill i ràpid, ja que tot el procés es realitza a través d'un software. A més, en el laboratori analògic tot el procediment es fa a fosques mentre que en el digital no passa. El digital, també et permet retocar molts aspectes de la imatge. L'aspecte positiu del laboratori analògic és que continua mantenint l'essència del procés de revelat original, i això pot ser un aspecte a valorar pels amants de la fotografia.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada