EXPRESSIVITAT EN EL MUNTATGE:
A continuació ús explicaré els diferents tipus de muntatge i la seva classificació:
SEGONS EL TEMPS:
TEMPS CONTINU:
- Narració normal: progressió de la narració de la pel·lícula de forma cronològica de manera natural. No hi ha salts temporals i les presses es col·loquen en ordre.
- Pla seqüència: és una seqüència completa, es a dir, un pla llarg sense cap tall, fixa o en moviment per fer que l'espectador se senti més proper. Com no hi ha talls, és més realista i natural.
TEMPS DISCONTINU:
- El·lipsis: és un salt en el temps o en l'espai, s'utilitza per ometre el temps natural/ real que no es necessari de les escenes.
- Muntatge en paral·lel: dues escenes que succeeixen en dos escenaris diferents però que es desenvolupen de manera simultània. S'utilitza perquè l'espectador associï les escenes. Normalment, les escenes estan intercalades.
- Muntatge altern: es basa també en escenes que passen simultàniament en escenaris diferents,però les escenes no estan tan intercalades, és a dir, no hi ha tanta juxtaposició.
- Flashback: salts en el temps cap enrere, cap al passat. S'intercala una escena del passat en una del present. S'ha de deixar molt clar quin és el moment present.
- Flashforward: salts en el temps cap endavant, cap al futur. S'ha de deixar molt clar quin és el temps present.
MUNTATGE SEGONS EL CONTINGUT:
- Narratiu: forma clàssica del muntatge que explica els fets i les accions cronològicament, bé anant cap endavant o cap enrere, però sempre amb una estructura molt fàcil de seguir, una narració molt fàcil i els salts temporals són fàcils de distingir.
- Ideològic: utilitza gestos, símbols, emocions, etc., per construir i explicar una història.
- Conceptual o metafòric: utilitza la imatge o el pla de forma que suggereixi algun missatge extra o algun significat més. És a dir, s'utilitzen metàfores per explicar alguna cosa que no es mostra de manera explícita.
- Constructiu: combinar dues o més escenes que apareixen seguides perquè mentalment les associem, però no són interpretades de forma independent.
- Rítmic: poden ser de diferents ritmes:
- Picat o analític: successió de molts plans de curta durada que apareixen a un ritme molt ràpid, s'utilitza per crear dinamisme i caos.
- Sintètic: successió de pocs plans de llarga durada que succeeixen a un ritme lent i monòton i descriptiu. S'utilitza al final de la pel·lícules o en converses.
- In crescendo: són plans molt llargs que cada cop es van fent més curts. Crea tensió o alerta en l'espectador, com si alguna cosa estigués a punt de passar.
- Decreixent: són plans molt curts que cada cop es van fent més llargs. Per crear calma, serenitat, com per exemple després d'una guerra.
- Arrítmic: plans llargs i plans curts alternats on cap dels dos aconsegueixen predominar sobre l'altre. Serveix per crear caos i confusió.
En aquest vídeo podreu trobar exemples de tots els tipus de muntatges cinematogràfics:
MUNTATGE TÈCNIC:
Podem trobar diferents transicions:
- TALL: és la més comuna, obliga a l'espectador a interpretar una nova imatge. després d'un pla. Es pot utilitzar sense que les escenes tinguin relació, creant inquietud, o tenint relació, que llavors crea sensació de continuïtat.
- SORTIDA DE CAMP: el personatge en moviment desapareix de l'enquadrament del pla. Un cop fet això es pot fer un tall o una el·lipsi, però s'ha dec mantenir molt bé la ràcor i el salt d'eix.
- FOSES:
- Fosa en negre: és el més antic dels recursos. Consisteix a enfosquir la pantalla per provocar l'apertura/aparició d'una nova escena. S'utilitza per evitar els talls i provocar l'el·lipsi.
- Fosa blanca: consisteix a emblanquir la imatge.
- Desenfocament: s'utilitzava als anys 40 per introduir flashbacks, el·lipsis, etc. Desenfoquen una imatge o pla i s'enfoca el següent. Normalment de manera gradual.
- Encadenada: l'última imatge del pla es va difuminant o diluint mentre és sobreimpressiona la següent.
- ESCOMBRAMENT: la càmera es mou amb certa velocitat d'un objecte o personatge a un altre.
- CORTINETES: consisteix a desplaçar la imatge cap a una banda o una altra o cap a dalt o a baix mentre apareix una altra.
En aquest vídeo trobareu exemples del diferents tipus de transicions:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada